U četvrtak, 22.svibnja, naši prvaši i njihove učiteljice imali su priliku sudjelovati na zanimljivoj radionici pod nazivom “Senzorski parametri ekstra djevičanskog maslinovog ulja” u organizaciji Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku.
Radionicu su pripremile Iva Mračić Raič i Romana Popović. U ugodnoj i poučnoj atmosferi učili su prepoznati kvalitetu maslinovog ulja kušanjem i mirisanjem. Odradili su test prepoznavanja različitih tekućina putem osjeta njuha, među kojima dvije vrste maslinovog ulja. Potom su kušanjem uz komadiće kruha isprobavali različita maslinova ulja, ocjenjivali okuse, mirise i otkrivali koje im se najviše sviđa. Na kraju su sami izrađivali aromatizirana maslinova ulja u koja su stavljali čili, slatku papriku, origano, bosiljak, papar ili češnjak te ista ponijeli kućama roditeljima na kušanje.
Bio je to pravi mali znanstveni izazov i novo iskustvo za sva osjetila!