preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Gundulića Dubrovnik

Login
Tražilica
Upis u 1. razred 2022./2023.

NOVO!
Obavijest o upisu učenika/ica u 1. razred školske 2022./2023. godine se nalazi na sljedećoj poveznici.

 

Stručno-razvojna služba

Savjetodavni kutak - želim nešto reći!

Kalendar rada


Klikni na sliku za kalendar!

Školski kurikul

Godišnji plan i program

Školska knjižnica

Anketa
Koji vam je najdraži oblik nastave?
Obavijest

OŠ Ivana Gundulića Dubrovnik uvodi preventivnu mjeru - komunikacija sa strankama putem mobitela i e-maila

OŠ Ivana Gundulića Dubrovnik za sve upite i zamolbe može se kontaktirati na broj mobitela 098/344-034 ili 091/280-8844 te na e-mail ravnatelj@os-igundulic-du.skole.hr ili tajnistvo@os-igundulic-du.skole.hr
Navedena mjera uvodi se preventivno u cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti uzrokovane Corona virusom i zaštite od zaraze.
Sve navedeno vrijedit će do objave novih obavijesti.

Lijepe misli


„NIJE SVE OTKAZANO.
SUNCE nije otkazano.
PROLJEĆE nije otkazano.
PRIJATELJSTVA nisu otkazana.
GLAZBA nije otkazana.
ČITANJE nije otkazano.
EMPATIJA nije otkazana.
MAŠTA nije otkazana.
RAZGOVORI nisu otkazani.
LJUBAZNOST nije otkazana.
NADA nije otkazana.
MOLITVA nije otkazana.“

Školska k(o)ronika

Škola za život

e-Dnevnik

Raspored informacija

RASPORED INFORMACIJA ZA RODITELJE

 

Raspored sati 2020./2021.

Raspored treninga

 

Izvannastavne aktivnosti

CARNET-ov projekt „e-Škole“ među 12 najboljih edukacijskih projekata u svijetu

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) proglasila je CARNET-ov pilot projekt „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“  jednim od 12 najboljih projekata u svijetu u području primjene IKT-a u obrazovanju za 2017. godinu u konkurenciji od 143 prijavljena projekta iz 79 zemalja. U projektu e-Škole Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Fakultet za organizaciju i informatiku u Varaždinu su partneri.

www.azoo.hr

(Naš)e-pjesme (naši snovi)

Priloženi dokumenti:
(Nas)e-pjesme (nasi snovi).epub

e-San školske novine

Školske novine

Udžbenici 2015./16.

Konačna lista odabranih udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava
prema odabiru stručnih aktiva

OSNOVNA ŠKOLA IVANA GUNDULIĆA 2015./2016.

Kriteriji vladanja

Priloženi dokumenti:
KRITERIJI OCJENE VLADANJA.pdf

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 10. 2010.

Ukupno: 712432
Ovaj mjesec: 2310
Ovaj tjedan: 740
Danas: 1
Sigurnije na Internetu

Vodič za učenike

Vodič za roditelje

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Škola za život

Eko škola

Mi jedemo odgovorno

Međunarodni projekt

Shema školskog voća

Dislajkam mržnju

 
Koliko je sati?

 

Kalendar
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Važni brojevi

192 - Policija

193 - Vatrogasci

194 - Hitna pomoć

112 - Hitna služba

Povijest

Razvoj osnovnog školstva na prostoru Dubrovnika započinje u prvoj polovici XIX. stoljeća. Tada se organizira pučka nastava po selima i otocima, budući da je u Gradu već djelovala javna gradska škola koja je imala karakter osnovne i srednje škole. Najveću brigu za kulturu, gospodarstvo i prosvjetu pokazali su Francuzi tijekom svoje uprave nad Dalmacijom i u vrijeme Ilirskih pokrajina. Nakon što je Bečkim kongresom iz 1815.g. Dalmaciju prisvojila Austrija, nastava je organizirana po austrijskim propisima. Austrija tada donosi zakon po kojem je zacrtan razvoj osnovnog školstva na teritoriju cijele Austrije, pa se u razvijenim selima osnivaju nove škole. Tako je osnovana i škola za dječake u Gružu 1832.g. 

 

Klikni na sliku za uvećanje

31.10.1837. osnovana je u Dubrovniku prva javna ženska škola s 2 razreda. Do 1837. nije bilo javne škole za djevojčice u samom gradu. Par desetljeća kasnije, u Gružu je 4.11.1881. otvorena Ženska učionica. U Arhivu naše škole je pohranjen ljetopis Učionice. Navedeni ljetopis, te malobrojne kronike i spomenice, ipak nam pomažu u šetnji prošlošću naše škole i države unutar kojih je škola djelovala.

  

Klikni na slike za uvećanje

Najstariji zapis kojeg posjeduje školski arhiv je onaj iz 1874. god pod nazivom Cronaca della scuola popolare Calamotta u kojem su zabilježeni važniji događaji koji su se dogodili za vrijeme postojanja škole. Imenik za javnu pučku učionicu s Koločepa šk. god. 1878./79. nam daje popis polaznika s osnovnim podacima.

     

Klikni na slike za uvećanje

U prošlosti se teško dolazilo do adekvatnog školskog prostora, pa se nastava uglavnom odvijala po privatnim kućama. Osim toga, nastava je uvijek bila uvjetovana društvenim i političkim prilikama. Ipak, na temelju zapisa i malobrojnih izvora, briga za odgoj, obrazovanje i podučavanje u Gružu postoji već skoro 200 godina.

Sa sigurnošću znamo da je stara zgrada današnje škole Ivan Gundulić postojala šk. god. 1926./27. u kojoj se odvijala nastava. U vrijeme 2. svj. rata jedno vrijeme nastava je bila prekinuta, a nakon oslobođenja nastavilo se s organizacijom nastave u spomenutoj zgradi. Neki učenici, koji zbog rata nisu mogli pohađat nastavu a imali su godine za školu, dobivali su poduku od privatnih učitelja.

Jedan od naslova pronađenih u Dubrovačkom vjesniku od 14.9.1973. glasi "Najljepši dar dubrovačkim osnovcima, otvorena nova škola u Gružu". Tadašnji radni kolektiv je dobio na upravljanje novu školsku zgradu. Bila je to jedna od najmodernijih škola po arhitektonskom rješenju i opremi. Tada se započelo s primjenom sistema specijaliziranih učionica, a sve u svrhu bolje kvalitete nastave i uspjeha škole.

Važno je naglasiti da je za vrijeme Domovinskog nije bilo nastave nekoliko mjeseci, naime, školska godina 1991./1992. je započela, ali je prekinuta 1. listopada 1991. I nastavljena je u 2.polugodištu iste školske godine. Tada su školu pohađali i učenici prognanici iz okolnih mjesta koja su se našla pod okupacijom.

Promjenu je škola doživjela i školske godine 2009./2010. kada je ponovno nadograđena i osuvremenjena, tako da i danas spada među najopremljenije škole. Nastava se, naime, u našoj školi održava samo u jednoj - jutarnjoj smjeni.

Sve što nas okružuje ima svoju prošlost. I sami smo dio tog procesa, ali i njegovi kreatori, time smo još više povezani. Dio naše zajedničke prošlosti, bilo da smo učenici, roditelji ili učitelji, je svakako  i ova naša škola - OŠ Ivana Gundulića.

preskoči na navigaciju